Korrekt plantering förhindrar många förluster. En växt är en levande varelse som vill bli behandlad med omsorg. När vi tillhandahåller den vården från början kommer vi att njuta av vårt arbete resten av plantans liv. Att plantera på rätt sätt är halva striden. Se till att du känner till plantens tillväxtkrav och hitta en plats som ger växten de bästa möjligheterna. Så placera inte växter som gillar full sol på en skuggig plats eller ge torka växter en våt fläck.
Växter som inte är på önskad plats är inte nöjda och kommer inte att klara sig bra. De blir sjuka, vissnar eller till och med försvinner helt.
Var också uppmärksam på storleken som växten kommer att kunna få och ge dem tillräckligt med utrymme för detta. Plantera inte växter som är för stora för din trädgård. Det är synd att t.ex. träd efter att ha behövt hugga ner i flera år.
När ska man plantera?
Krukväxter eller behållarodlade grödor kan planteras året om, utom i frysväder.
Perenner planteras på våren (från slutet av mars), tidigt blommande sorter på hösten.
Vattenväxter i maj – juni.
Evergreen buskar och barrträd planteras i augusti/september eller på våren.
Lövfällande buskar på hösten (november), när växterna går i viloläge eller tidigt på våren när knopparna börjar svälla.
behållarväxter:
Buskar i behållare är rena, lätta att hantera och lagrar väl tills de korrekta planteringsförhållandena har fastställts.
växter med rotklot:
Stora buskar och barrträd med långa rötter lider av rotskador och säljs vanligtvis med rotbollar i säckväv eller gasväv. De kan vara väldigt tunga, var försiktig så att du inte bryter rotklumpen.
barrotväxter:
Lövbuskar säljs med bara rötter under den vilande perioden på hösten och vintern. Var försiktig eftersom rötterna bryts snabbt. Håll rötterna fuktiga.
Planteringen.
Gräva ett tillräckligt stort och djupt hål. Något större än vad som verkar nödvändigt. Förbättra jorden i planteringshålet med t.ex. torvmossa eller krukväxter.
Växter måste nå samma djup på sin nya plats som de växte tidigare. Ibland kan detta fortfarande ses på stammen (rothalsen). Det är bäst att skära och ta bort gasväv.
Ta växten till rätt höjd och position i planteringshålet och håll den på detta sätt. Fyll planteringshålet med den utgrävda jorden. Skaka växten något, eftersom jorden måste fördelas väl mellan rötterna. För perenner, tryck in jorden för hand, för buskar sparkar du jorden med fötterna. Fyll inte planteringshålet helt. Vattna noggrant först, så att jorden mellan rötterna ansluter till leruppslamningen som bildas och fyller sedan på helt.
Det är så vi planterar ett träd.
Gör ett planteringshål och förbättra jorden. Nu kör vi en trädstolpe i marken något ut ur mitten av planteringshålet. Placera trädet som ska planteras bredvid trädstången. Sprid rötterna väl i planteringshålet. Fyll hålet som tidigare nämnts. Se till att trädstammen stannar alldeles intill trädstången. Säkra trädet till stolpen med en spänne i träd. Det spännet är lätt att justera när trädet blir tjockare.
Plantera vattenväxter.
Vattenväxter måste placeras på rätt djup. Det är bäst att fråga leverantören. Det enklaste är att sätta så kallade banktråg, t.ex. plastbehållare som vi fyller med lerjord eller med krukjord. Sedan lägger vi plantorna i den. På ytan strös vi med en till två cm. vass sand. Den beredda behållaren kan placeras direkt i dammen.
Näckrosor levereras vanligtvis i korgar, som kan placeras i dammen direkt. Notera djupet.
Du kan kasta flytande växter i vattnet.
Syreväxter (undervattensväxter) ska inte flyta. Säkra rötterna väl för att förhindra att de lossnar.
Vattenväxter erbjuds i koppar
Plantera en häck.
1. Sträck ut en linje längs jordremsan där häcken ska planteras.
2. Gräva planteringsgraven längs linjen och placera plantorna bredvid den på rätt avstånd.
3. Med två växter är bättre. Den första sätter plantorna i diket och den andra pressar tillbaka en del av den utgrävda jorden.
4. Se till att plantorna är snyggt upprätt och i linje.
5. Vattna och fyll planteringsgraven ytterligare.
6. Ge mycket vatten igen och vi är klara.